reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
reklama
22.6.2023, Milan Šurkala, aktualita
Evropská unie, tedy spíše konkrétně Evropský parlament, oficiálně odsouhlasil vyměnitelné baterie v telefonech prodávaných na území EU. Stane se tak v roce 2027. Změny se ale dotknou i elektromobilů.
mpohanka (49) | 26.6.20237:43
Ještě by měli uzákonit minimální dobu bezpečnostních aktualizací alespoň na 5 let, protože hodně lidí si kupuje nový mobil jen kvůli tomu, že ten dva roky starý je snadno nabouratelný.
Odpovědět1  0
pidalin (1501) | 26.6.202314:28
nikdo nekupuje novej mobil protože by se necejtil bezpečně, lidi kupujou novej mobil protože ti začnou z google play mizer aplikace protože nejdou nainstalovat na 3 roky starou verzi androidu, což je fakt směšný
Odpovědět2  0
pidalin (1501) | 27.6.202314:30
*nebezpečně
Odpovědět0  0
Puppy8 (158) | 27.6.202312:23
Přesně tak. Tohle je ale hlavně problém Google a jejich parodie na operační systém, který nezvládne ani tak primitivní operaci jako aktualizaci bez součinnosti výrobce zařízení. Microsoft to umí už 20 let.
Odpovědět0  0
pidalin (1501) | 27.6.202314:33
Mělo by to bejt jako na PC, že je prostě nějaká velká verze Androidu a ta se bude průběžně aktualizovat třeba 5 let a pak se teprve přejde na nějakou novou verzi, za 5 let ten mobil asi každej vymění, ale když mi fakt na 3 roky starym mobilu nejde nainstalovat aplikace pro e­-banking protože pár let stará verze androidu už neni podporovaná, tak to je fakt výsměch zákazníkovi. A další věc je že mam z těch aktualizací androidu dost hrůzu, měl jsem několikrát lenovo a asus a vždycky to ze začátku fungovalo skvěle, ale po pár aktualizacích to začalo bejt zabugovaný a polofunkční, na předchozim asusu zoom S mi po poslední aktualizaci padal i google play a další update už nebyl, což fakt vypadá jakože to dělaj schválně.
Odpovědět0  0
Puppy8 (158) | 27.6.202314:49
Nedělají to schválně. Celý Android je tak zbastlený, že každá aktualizace je pro výrobce noční můra. Ostatně jediný účel je, aby to zobrazovalo reklamy, víc Google nezajímá.

Mám rok Lenovo tablet a už jsem ho musel třikrát resetovat do továrního nastavení a pak znovu vše nastavit. Nepřežilo to aktualizaci z Androidu 11 na 12, nefungovalo mobilní připojení, pak zase přestal fungovat Google Play Store ... Přitom používám jen pár aplikací.
Odpovědět1  0
pidalin (1501) | 26.6.20236:03
Ale je smutný že je k tomu musí donutit EU a trh sám nic nezmění, je vidět že žijeme v korporátivismu a normální volná ruka trhu už nic nezmění, protože pokud chci vyměnitelnou baterii, tak jak to mam jako zákazník udělat abych ten trh směřoval tim směrem když na trhu nic neni? No jasně že je pro ně výhodnější to celý zalejt do plastu, ale je to tak správně? No roky to šlo že byla vyměnitelná a najednou to nejde, ať mi neřikaj že to nejde, máme foťáky se kterejma se dá potápět a oni tvrděj že to nejde protože odolnost vůči vodě, já se přece s mobilem nepotřebuju potápět, stačí když to odolá pár kapkám deště.
Zase to řešim, mam mobil něco přes rok a i přesto že má 4000 mAh, tak se mi zdá že ta výdrž stojí za prd a mít u sebe druhou baterku by bylo pohodlnější a energeticky efektivnější než to nabíjet někde venkz z powerbanky.
Odpovědět0  0
mslawa (11) | 26.6.20236:43
Trh by to vyřešil, ale celosvětově a nesmělo by to být většině zákazníků jedno. Pro malou skupinu to dělat nebudou.
Odpovědět0  0
pidalin (1501) | 26.6.202314:28
to je další věc, že lidem je všechno jedno, sice nadávaj co by chtěli, ale když to reálně bude na výběr, tak si stejně zase koupěj to nejlevnější
Odpovědět0  0
busy (126) | 25.6.202310:17
Vymenitelnost baterie a vodotesnost vobec nemusia byt v rozpore. Vid napr. mobil Siemens ME45 :­)

Len samozrejme v takom pripade mobil nemoze byt tenky 8 mm. Ale zase na druhej strane, do 2 cm hrubeho mobilu sa vojdu ovela kvalitnejsie fotomoduly :­)
Odpovědět0  0
pidalin (1501) | 26.6.20236:06
Všechno jde když se chce, ale zalejt to celý do plastu je prostě jednodušší a levnější, proto to dělaj. Jinak moc nechápu pro koho dělaj ty ultra tenký mobily, každej koho znam, tak na to jenom nadává že se to blbě drží, pak vám to padá po zemi a tak....jak už jsem psal v jinym komentáři, žijeme v korporátivismu kdy ty globální korporáty vyráběj to co chtěj abysme kupovali a ne naopak že volnej trh koriguje to co maj oni vyrábět, to funguje je jenom u malejch firem kterejm jde o každýho zákazníka, ale těmhle obřím korporacím je to už dávno jedno protože věděj že koupit musíte protože ten mobil potřebujete a budete ho museet po těch 2­-3 letech vyměnit buď protože umře baterka a nebo protože aplikace který potřebujete začnou hlásit kup si novej mobil.
Je směšný že na PC člověk může klidně jet na nějaký core 2 quad s Win 7 a furt s tim víceméně všechno udělá, ale 3 roky starej mobil je skoro nelegální a už se s nim nedostanete snad ani do internetovýho bankovnictví, tenhle dvojí metr by měl taky skončit, je to směšný.
Odpovědět0  0
ispaleny (10) | 24.6.20238:40
Všechno má svoje výhody a nevýhody. I dnes lze postavit mobil, co vydrží týden nabitý, dá se mu vyměnit baterie bez nářadí a lepení, s životností 10 let. Jenže si ho nikdo nekoupí. Znamená to váhu a vzhled menší cihly. Lehké a tenké znamená také kompaktní a vyrobené tím nejsubtilnějším způsobem. Protože se v EU už nic z pokročilejší elektroniky nevyrábí, tak chybí i schopní odborníci a parlament může halasně vydávat podobné hámotiny, aby je pak ve srážce s realitou potichu odvolal.
Odpovědět0  0
mslawa (11) | 26.6.20236:46
Ještě bych dodal cenu. Přede výrobce nebude mít nižší zisky, když telefon vyměníte až za 10 let.
Odpovědět0  0
unreall (521) | 23.6.202317:32
To majú bežne výrobcovia naozaj tak zmrvenú výmenu batérie, keď sa in to musí takto prikazovať?

iPhone proste otvorím, odpojím dva konektory a batériu jednoducho odlepím pomocou pásky a vymením za novú spolu s novou páskou pod ňou, aby tam nelietala.
Kde je v tom problém?

Problém bude skôr v tom, že ľudstvo postupne degeneruje a priemerný človek dnes neni schopný spraviť sám nič, okrem naučených úkonov z práce a školy.
Kriste pane, veď dnes ľudia chodia aj do cykloservisu s defektom, čo sme, ako decká robili doma na kolene.

Ten najposlednejší homo sapiens z čias lovcov­-zberačov, by dnes pôsobil na nás v rámci zručnosti, ako stroj z budúcnosti.

Inak je to aj tak celkom vtipne, keď človek sleduje reakcie ľudí v priebehu rokov.
Keď prichádzali prvé moderne smartfony, ľudia bežne nadavali, te už sa tam ani batéria nedá vymeniť a všetko je to zaliate a bla bla…
Keď niekto príkaže, aby možnosť takej výmeny existovala a neznižovala sa umelo životnosť produktu, tak je to o pár rokov neskôr hlúpy výmysel.

Len poukazujem na ten paradox v ľudských názoroch a ako v skutočnosti stačí len pár rokov nato, aby sa ich názor defakto otočil o 180 stupňov a prijali nevyhnutne.

Som si takmer na 100% istý, že keby sme tu mali vymeniteľné baterie vysunutím zadného krytu zo 10­-20 rokov, tak prvých pár z nich by sa ozývali hlasy, ako šla ergonómia a pohodlie pri nosení do kelu a potom neskôr by každý odsúdil zase zmenu nemožnosti si ju vymeniť doma.

Odpovědět1  0
Choakinek (1607) | 22.6.202321:58
Krásnej polštářek :­-­). Taky jsem měl podobnou zkušenost, ale ten můj ještě nebyl tolik napěchovaný peřím :­-­).

Ke zbytku článku se raději nebudu vyjadřovat. Snažme se prostě buď zavřít krám anebo to berme tak, jak to je, lepší to rozhodně nebude, spíše stále více horší ;­-­). V této problematice by nám navíc ignorování nařízení ­/ opuštění EU vůbec nepomohlo, neboť do ČR i tak budou proudit telefony s vyměnitelnou baterkou a baterie v autech s ­"pasy­".
Odpovědět2  2
tomasjerry (229) | 23.6.20238:32
Ano suhlasim s tym, ze prikazovanie vzdy sposobuje problemy, ALE!!! Vyrobcovia vzdy budu robit veci tak aby ked sa pokazia, alebo ti klesne kapacita bateria, aby si si kupil nove a stym nesuhlasim. Ako nesuhlasim s tym aby sa to nedalo opravovat a islo im iba o zisk. Taktiez ako nesuhlasim s tym, ze vsetko v notebooku naletuju na dosku. Ako sa toto da servisovat? Vyrobcovia to dotiahli tak, ze telefon NTB bude tenky ako ziletka clovek sa toho dotkne a praskne to, aby som musel kupit nove. Teraz akoz toho von? U mna napriklad je vyhovujuce, aby som mal tlefon hruby aspon 20 mm naco mi je 8 mm telefon, ktory neviem poriadne drzat v ruke ? V praci mam nastarost opravy HW. Posledne roky isla kvalita strasne dole. Dosli mi uz aj nove NTB, ktore nefunguju.
Odpovědět5  1
Milan Šurkala (4972) | 23.6.20239:56
"Vyrobcovia vzdy budu robit veci tak aby ked sa pokazia, alebo ti klesne kapacita bateria, aby si si kupil nove a stym nesuhlasim­"

Ale vždyť servis nemá problém s výměnou baterie nebo displeje. Kdybych se nechtěl posunout v kvalitě fotografií, tak bych u svého stávajícího telefonu měnil už vyměněnou baterku ještě jednou. Není to zásadní problém, aby kvůli tomu bylo potřeba kupovat nový telefon.

"Taktiez ako nesuhlasim s tym, ze vsetko v notebooku naletuju na dosku. Ako sa toto da servisovat?­"

Jenže to se pak hůře dělají lehké a tenké notebooky. Nikdo Vám nebrání si koupit takový, u kterého to vyměnit půjde. Někteří si ale raději vyberou takový, kde to nejde, a výhodou bude, že je to kompaktnější.

"NTB bude tenky ako ziletka clovek sa toho dotkne a praskne to, aby som musel kupit nove­"

No vidíte a třeba tenoučké Zenbooky od Asusu splňují armádní standardy odolnosti MIL­-STD­-810H.



Odpovědět3  0
tomasjerry (229) | 23.6.202310:21
Nesuhlasim , aj autorizovany servis ma problem nieco korektne vymenit. Vo firme sme poziadali o vymenu rozbiteho display na iphone 11.
Bol to original apple servis a ziadali sme original display. Dopadlo to tak, ze po aktualizacii na ios 16 po cca 8 mesiacoh pouzivania vyhlasilo, ze display nieje original apple a teleofon prestal fungovat. Zase cele znova. Nehovoriac o tom, ze kolegovi pri vymene baterie poskodili display takze sa s nimi musel hadat aby dostal s5 funkcny telefon. Lepit baterky a nasledne zalepit zariadenie tak, aby sa nedapo opravit nepovazujem za spravne. Vyhovorky typu je vodotesne ­(ale vlastne nieje, lebo nerucime za pripadne skody­) si tiez mozu niekal strcit. Co sa tyka ASUS mam doma krasnu zbierku starych nefunkcnych ASUS notebookov. Dokonca sa mi raz podarilo jeden dost funny opravit. Odletoval som jeden pametovy cip a NTB aspon isiel zapnut a zalohovat data. Prosim poslite mi model a vyrobcu NTB, ktory mi dovoli si kupit a nenit CPU ako to bolo volakedy bezne u DELL NTB. Mal som pripad, ze uzivatelovi sa pokazil chladic ­(heatpipe stratil podtlak­) nasledne doslo k poskodeniu CPU. Vymenil som z ineho DELL NTB CPU a aj chladic a uzivatel fungoval, teraz sa taketo nieco neda. Nova mobo je drahsia ako 60 % noveho zariadenia, nech zije green deal. To je hnus velebnosti.
Odpovědět5  0
Choakinek (1607) | 23.6.202311:00
Taková chyba jako u toho displeje po výměně baterky s velkou pravděpodobností nenastane.

Jak Vám to vysvětlili? Šlo o displej Apple anebo nějakou čínskou náhražku?
Odpovědět0  0
tomasjerry (229) | 23.6.202311:15
Nedostal som informciu o display ziadnu, iba to vymenili lebo nastastie na to sa vztahovala 1 rocna zaruka. Ale urobili to dost rychlo.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4972) | 23.6.202311:09
Toto ale záleží na konkrétním zařízení. Budete­-li mít např. nějaký větší herní notebook, tak tam nevidím důvod, proč by měla být RAM napevno na desce, nemělo to mít snadno vyměnitelný chladič ­(protože ten bude poměrně rychle na odpis­) a podobně. Naopak nevidím důvod, proč by takový ultrabook, kde se hraje na každý gram, měl být zbytečně tlustější a těžší kvůli slotům pro RAM. Prostorově je to nesmysl a hmotnostně také. Záleží na kategorii produktu.

Mám třeba cca 8 let starý ultrabook od Asusu, stále dobře funkční. Pomohlo by mi nějak, kdyby měl vyměnitelné komponenty? No, jasně, upgradovat bych ho mohl, protože potřebuju větší SSD, větší RAM, potřebuju vyšší rozlišení displeje ­(a ideálně kapánek větší úhlopříčku­), chce to vyměnit baterii ­(teď už vydrží cca 3 hodiny, což začíná být praktický problém­). No a lepší procesor by také nebyl na škodu. Byl by vůbec k dispozici procesor pro tu starou patici, kdyby to šlo vyměnit? Není těch komponent tolik, že je nakonec jednodušší koupit úplně nový notebook?
Odpovědět0  0
tomasjerry (229) | 23.6.202311:19
No vzhladom na prirodu nie. Samozrejme staci ist do akehokolvek vascieho elektra a kupit novy, ale co potom so starym? Napoisledy ked som menil CPU tak stalo 50 ecok RAM 20 ecok SSD 40 ecok kupte za to novy NTB. ­(I5 2520M tusim, predtym tam bolo neake trapne pentium­).
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (4972) | 23.6.202317:07
"No vzhladom na prirodu nie.­"

To přece není úplně tak pravda. Vždy´t tam vyměníte půlku notebooku. Stejně tak se mohu ptát, co pak s těmi starými komponenty? Navíc i přes upgrade mnoho z nich nebude pracovat zrovna nejefektivněji. Výkonnější procesor pro starou platformu bude pravděpodobně mít horší poměr výkon­/watt než nové CPU v nové generaci notebooku, totéž se týká pamětí... Jakou výhodu má nová baterka do starého NTB nebo tatáž nová baterka v novém NTB, pro přírodu je to v podstatě totéž. Rozhodně je pro přírodu dobré, když se zařízení nemění každou chvíli, to lze jednoznačně souhlasit, časem se to ale dostává do stavu, když už je další udržování starého stroje prostě k ničemu.

Když vezmu své staré Vaio, které pořád jede, tak ano, můžu tam místo 4 GB RAM vrazit 8 GB ­(a staré moduly mi zbydou tak či tak­), můžu tam vrazit větší SSD ­(a staré SSD mi zbyde tak či tak­), ale podporuje to jen SATA 2, takže výkon žádná sláva, přes USB budu cokoli kopírovat násobně dlouho ­(jen USB 2.0­), budu muset koupit novou baterku, a pokud na tom budu chtít dělat jakoukoli práci s fotkami nebo videem, tak mi to bude trvat řádově déle, než na novém stroji. Takže to upgradovat sice můžu, ale co z toho? Bere to nevím, cca 70 W, ale moderní notebook se 40W spotřebou v zátěži bude pro takové určení řádově rychlejší. Takže pokud by to nový notes zvládl třeba za hodinu ­(40 Wh­), tak starý by mohl potřebovat třeba hodin 10 ­(10h×70W = 700 Wh­). Určitě se nedá předpokládat, že by tam šel po 15 letech dát nějaký moderní procesor.
Odpovědět1  1
tomasjerry (229) | 26.6.20238:55
Tak si to zoberte z pohladu produkovaneho CO2 = znecistenia. Je to dost jednoduche. Uvediem priklad. Vymena CPU z Pentuim 2 jadro max 2,1 GHz za i5 2520M ­(2 Jadro 4 tread, 2,5 ­/ 3.20 GHz­) tento CPU som kupil pouzity ­(niekde sluzil takze sa nevyrobil­) teda neskoncil v elektroodpade. RAM som iba pridal 4 GB Modul ­(tiez niekde sluzila = neskoncila v elektroodpade­) SSD sa naozaj kupil novy takze sa musel vyrobit takze tam naozal sa vypriodukoval odpad + CO2. Bateria sa nemanila. Takze kolko odpadu + kolko jedov + kolko CO2 sa vypodukuje na vasu vyrobu noveho lepsieho NTB celeho ako tak ­(uz len vyroba LCD je riadne energeticky narocna nehovoriac o CPU a RAM­). Kolko jedov a CO2 sa vyprodukuje pri TVZ ekologickej reciklacii? Ano chapem vase pohnutky, ze hovorite energeticka efektivita, ked si to zoberiete ako celok, vyroba + doprava tak je to uplne mimo a naozaj z pohladu znecistenia nikdy pocas celeho zivota tohoto NTB sa to nedorovna ­(novy NTB neusetri dostatocne vela elektriny a teda vypusteneho CO2 aby vykompenzoval nadspotrebu sucasneho opravovaneho­). Ano mozeme priratat naviac RAM naviac baterku ale stale to vychadza lepsie. Mozete nesuhlasit, ale ked stary NTB staci a po booste sa to naozaj markantne zlepsilo uzivatel je spokony a prekvapeny ako moze takyto stary srot este tak super rychlo ist. Stary HDD isiel do usb case a ma tam zalohu ­(takze sa zase nevyhodil­). Tak neviem + dalsie vec je, ze by si kupil ten najlacnejsi srot, kde je pomaly aj SSD naletovane. Nielen , ze by to neslo rychlajsie ale aj sa to neda opravit. Moj predpoklad je, ze by mi ho po 2­-ch rokoch doniesol ako pokazeny a potom plakal, ze to musi dal cele prec. Mam v svojom okoly velmi vela ludi, ktory maju 10 rocne stroje a funguju su dokonca spokojny lebo im staci internet a pozeranie filmov pripadne netflix. Takze naco vyhadzovat. Takto som zatial vratil spet do obehu len za tento rok 4 stroje. Ak by to tazdy takto robil o kolko novych menej by sa vyrobilo?? ­(neodpovedajte je to len recnicka otazka­).
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4972) | 26.6.202310:03
Ale to není jen o energetické efektivitě. Pokud Vám výkonem nedostačuje jedna drobnost, tak je rozhodně lepší upgrade. To Vám přece nikdo nebere. Ale časem se dostanete do situace, kdy už by bylo těch upgradů tolik, že ani kdybyste to mohl vyměnit, tak to nemá smysl. Jednak byste to vyměnil v podstatě celé, jednak by to stále bylo energeticky neefektivní. Proč bych např. z 2jádra upgradoval jen na rychlejší 2jádro? Pokud stačí prohlížení webu, tak není nutný upgrade, a pokud je to na něco náročnějšího, tak dnes už spíše tak upgrade na 6+jádra. Já tu mám dva notebooky ­(DTR a ultrabook­) a ani jeden bych neupgradoval, i kdyby to šlo, protože to nemá smysl. U obou bych musel vyměnit v podstatě všechno ­(hlavně MB s novou platformou, což u NTB stejně ani nejde ­- do ultrabooku Core 6. generace nedáte MB s Core 13. generace a upgrade na jiný Core 6. generace nemá smysl­). Takže jestli je to tam přiletované nebo ne, je opravdu úplně jedno.
Odpovědět0  0
tomasjerry (229) | 26.6.202310:24
Cely problem je, ze im to staci, nehovoriac o tom ze porovnavate 2,1 GHZ vs 3,2 GHZ ­(tak co je rychlajsie­). Prosim citajte aj co som napisal. Lebo by ste vedeli, ze pre OS sa i5 2520 M tvary ako 4 jadro. Zatial co to pentium ako 2 jadro. Islo o to, ze je to pre nich uplne v pohode na min 2 roky. Urcite si kupia new ntb ale teraz vdaka updatu staci aj Full HD prehravat v pohode. Vy to tahate do extremu. Iste update pre ludi, ktory chcu spec funkciu je velmi otazny, ale vacsina ludi nema spec potreby. Staci internet + film ­/ obcas otvorenie PDF a vytlacenie. Ked to zoberiem takto extremne staci im aj iPad na to. Ale naco kupovat new ked stay to zvladne. Potom ked uz to nezvladne tak kupit new. Minuly rok som takto pomohal s vymenou, lebo chalanisko mas Lenovo s intel T7500 CPU. To je este C2D a proste ten naozaj nestacil. Lepsi CPU som tam nestrcil. Tak chcel kupit new, problem je ,ze mi povedal ze na to ma 350 ecok. No a teraz bude mudry a kupte nieco seriozne ­(moderne­). Tiez som riesil tu dilemu ze aspon nech 100 prida. Nakoniec to bolo z bazaru. Ludia nemaju prachy na drahe NTB, lebo tomu nerozumeju ­(vascina­) a tak si kupia zlacnene stare leziaky v Nay, alebo Okej hlavne, ze je to lacne. po 1 roku su na tom rovnako dobre ako teraz.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4972) | 26.6.202313:58
"Iste update pre ludi, ktory chcu spec funkciu je velmi otazny, ale vacsina ludi nema spec potreby.­"

Ano, to máte rozhodně pravdu. Ale zde se zase dostáváme k tomu, zda ten upgrade je možný ­(třeba už jen tím, že musíte dodržet TDP, aby to zvládlo stávající chlazení, takže co z toho, že by tam šel mnohem silnější procesor, když to nezvládne chladit­). Znova, je to případ od případu. Neříkám, že je vždy dobrá možnost to tam mít napevno, ale to stejně platí i naopak. U ultrabooku je dle mého názoru přednější nízká hmotnost a malé rozměry než rozšiřitelnost. U DTR spíše obráceně.

Já s Vámi souhlasím v tom, že je obvykle ekologičtější i ekonomičtější udržet v chodu starší přístroj, pokud může fungovat. Neříkám, že ne. Ale není to striktně černobílé, buď a nebo. Obojí má své výhody a nevýhody v určitých případech.

Třeba můj ultrabook. Jo, chtělo by to definitivně větší SSD ­(a to se dá dokonce vyměnit­). Ano, chtělo by to aspoň 16 GB místo 8 GB. Rychlejší procesor by asi taky nebyl od věci, ale obávám se, že do 4,5W TDP nic výrazně výkonnějšího neseženu ­(ve frekvenci ano, v počtu jader asi ne­). Chce to novou baterku, už to vydrží jen do cca 3 hodin. A potřeboval bych i větší rozlišení než Full HD. To by se dalo vyměnit ze starých dílů ­(dávali do toho i 3200x1800­), ale taky by se docela šikla při stejných rozměrech NTB trochu větší úhlopříčka ­(14­" místo 13,3­"). Když si vezmete, co všechno bych musel vyměnit, tak bych v podstatě koupil nový NTB, jen bych si ho musel složit místo toho, abych ho dostal už složený. Nemá to smysl.

Smartphone podobně. Jestli by se to udělalo tak, aby si ho člověk mohl poskládat, jen by to vedlo k větší náchylnosti na chyby, nekompatibilitu a problémy.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.